Nie jesteś zalogowany/zarejestrowany na tej stronie. Prosimy zaloguj się lub zarejestruj. Aby się zarejestrować kliknij tutaj...


Ta strona korzysta z plików cookiesKorzystając z naszej strony internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies w celu zapewnienia Ci wygody podczas jej przeglądania.
Rozumiem. Nie pokazuj w przyszłości.
Panel użytkownika
     

Nie masz konta? Zarejestruj
Zapomniałeś hasła? Przypomnij

Forum Tizen OS!
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 1, 2  Następna strona
 Laptop jako router WiFi?
1
Przyjaciel
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 2011-01-27, 20:06
Online: 53d 7h 20m
Posty: 1499
Podziękowań: 715
Podziękował: 647
Model: S8500
Firmware: S8500XXJK1
Srebrny Puchar za osiągnięcia użytkownika Widget Dev: Developer widgetów dla systemu bada. Support: Srebrna gwiazda dla osób zaangażowanych w tworzenie forum.
Napisane: 2011-10-17, 08:50 
Witajcie :) Orientuje się ktoś czy jest opcja z laptopa który posiada kartę Wi-Fi zrobić router, tak by widniała dodatkowa sieć bezprzewodowa? Nie ważne, czy to na Windowsie czy na Ubuntu. Po prostu sprawa jest taka że w akademiku mam tylko jedną właściwą wtyczkę dostępu do internetu (RJ-45), a wiadomo, niegłupio byłoby posiedzieć 2 osoby w internecie naraz :) teraz się wymieniamy kabelkiem ze współlokatorem ;) Jest także druga wtyczka, ale z tego co sie zorientowałem to służy do przypięcia telefonu (?). Troche debilizm bo w dzisiejszych czasach każdy ma już komórkę :) W Ubuntu jest opcja "Utwórz nową sieć bezprzewodową" ale albo to nie działa tak jak bym chciał albo służy do czegoś innego :) Po prostu chciałbym żeby do mojego lapka był twardo przypięty styk z dostępem do internetu, mój laptop dzielił ten sygnał i tworzył sieć Wi-Fi. Ewentualnie czy są jakieś rozgałęźniki do gniazda ethernet?

Pozdrawiam :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Zobacz profil


 Laptop jako router WiFi?
2
SUPER MEMBER!
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 2011-06-08, 23:14
Online: 27d 9h 33m
Posty: 455
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowań: 140
Podziękował: 22
Model: HTC Evo 3D
Firmware: 4.0.3
Operator: Play
Brązowy Puchar za osiągnięcia użytkownika
Napisane: 2011-10-17, 09:45 
Możesz spróbować ustawić kartę sieciowa w laptopie w tryb ad-hoc, ale nie wszystkie wspierają tę opcję.

Nie wiem z jakiego Windowsa korzystasz, pod 7 robi się to tak:
Obrazek

Pod Ubuntu Ci teraz akurat nie powiem, bo z Suse korzystam.

_________________
Ericsson PH388 > Alcatel OT 311 > Nokia 3510 > Sony-Ericsson K700i > BenQ-Siemens EF81 > Nokia 5220 > Samsung S8500 > HTC Evo 3D


Zobacz profil

Autor postu otrzymał podziękowanie

 Laptop jako router WiFi?
3
Przyjaciel
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 2011-01-27, 20:06
Online: 53d 7h 20m
Posty: 1499
Podziękowań: 715
Podziękował: 647
Model: S8500
Firmware: S8500XXJK1
Srebrny Puchar za osiągnięcia użytkownika Widget Dev: Developer widgetów dla systemu bada. Support: Srebrna gwiazda dla osób zaangażowanych w tworzenie forum.
Napisane: 2011-10-17, 09:53 
W Ubuntu to się robi tak, bynajmniej w teorii:

Obrazek
Obrazek

I wtedy niby się tworzy faktycznie nowa sieć bo nawet mój telefon wykrywa, lapek się pod nią podłącza tylko internetu nie ma, albo cos jest nieustawione :) Jak to jest dokładnie w Open SUSE?

Jeszcze zaraz lukne jak jest w xp bo siódemki nie mam ...

_________________
Obrazek

Obrazek


Zobacz profil


 Laptop jako router WiFi?
4
SUPER MEMBER!
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 2011-06-08, 23:14
Online: 27d 9h 33m
Posty: 455
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowań: 140
Podziękował: 22
Model: HTC Evo 3D
Firmware: 4.0.3
Operator: Play
Brązowy Puchar za osiągnięcia użytkownika
Napisane: 2011-10-17, 10:38 
Suse mam na lapku i niestety karta nie obsługuje ad-hoc :(

Być może trzeba jeszcze wskazać, która siec ma być źródłem (ma zostać udostępniona dla połączenia ad-hoc).

PS: Nie to, że się jakoś czepiać chcę, ale trochę kole w oczy to "bynajmniej".
Link:

_________________
Ericsson PH388 > Alcatel OT 311 > Nokia 3510 > Sony-Ericsson K700i > BenQ-Siemens EF81 > Nokia 5220 > Samsung S8500 > HTC Evo 3D


Zobacz profil

Autor postu otrzymał podziękowanie

 Laptop jako router WiFi?
5
Przyjaciel
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 2011-01-27, 20:06
Online: 53d 7h 20m
Posty: 1499
Podziękowań: 715
Podziękował: 647
Model: S8500
Firmware: S8500XXJK1
Srebrny Puchar za osiągnięcia użytkownika Widget Dev: Developer widgetów dla systemu bada. Support: Srebrna gwiazda dla osób zaangażowanych w tworzenie forum.
Napisane: 2011-10-17, 10:42 
tu jest filmik jak facet tworzy sieć ad-hoc, identycznie tak jak ja i mu to działa:
Link:


jeszcze uruchomię z pena ubu 11.10 bo na lapku mam 10.04 i może to tego wina :)

ps. czepiasz się o 'bynajmniej' a linków poprawnie nie kodujesz :D

-- 2011-10-17, 10:42 --

a jakby wyglądała sprawa gdybym chciał zainwestować w jakieś urządzonko sieciowe? jakie są tego koszta? i czego się do tego używa, switcha? :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Zobacz profil


 Laptop jako router WiFi?
6
SUPER MEMBER!
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 2011-06-08, 23:14
Online: 27d 9h 33m
Posty: 455
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowań: 140
Podziękował: 22
Model: HTC Evo 3D
Firmware: 4.0.3
Operator: Play
Brązowy Puchar za osiągnięcia użytkownika
Napisane: 2011-10-17, 10:54 
No jak chcesz z kumplem po kablu siedzieć to switcha, ale jakiegoś ap'ka (czyli w gruncie rzeczy coś co potocznie nazywamy routerami) to koło 100 złotych kupisz.
Na start może coś takiego:
Link:


ps. Nie wiem co wy macie z tymi linkami. Jeszcze rozumiem sznurki do jakiegoś hostingu, a tak to człowiek po byle pierdołę musi być zalogowany. Ale to OT i roztrząsać chyba nie ma co.

_________________
Ericsson PH388 > Alcatel OT 311 > Nokia 3510 > Sony-Ericsson K700i > BenQ-Siemens EF81 > Nokia 5220 > Samsung S8500 > HTC Evo 3D


Zobacz profil


 Laptop jako router WiFi?
7
Przyjaciel
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 2011-01-27, 20:06
Online: 53d 7h 20m
Posty: 1499
Podziękowań: 715
Podziękował: 647
Model: S8500
Firmware: S8500XXJK1
Srebrny Puchar za osiągnięcia użytkownika Widget Dev: Developer widgetów dla systemu bada. Support: Srebrna gwiazda dla osób zaangażowanych w tworzenie forum.
Napisane: 2011-10-17, 11:01 
Dobra, dzięki za pomoc :) myślałem nad ruterem ale stówka to jednak chyba trochę duży i średnio potrzebny wydatek ;) kolega jest w porządku więc możemy się wymieniać kabelkiem. Aaa, i jaki to dokładnie powinien być router? Zastanawiam się czy jakoś by tam rutera nie wpiął przez gniazdko telefoniczne :) no chyba że to służy tylko do telefonu. Mam w domu router, nawet niepotrzebny, ale jest w nim spalony modem ;/ działa Wi-Fi, rozdzielanie po kablu tylko ten modem ;/

na ubuntu 11.10 postawiłem jednak tą sieć, zobacze w akademiku, może się uda :) jeszcze raz dzięki za pomoc!

_________________
Obrazek

Obrazek


Zobacz profil


 Laptop jako router WiFi?
8
SUPER MEMBER!
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 2011-06-08, 23:14
Online: 27d 9h 33m
Posty: 455
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowań: 140
Podziękował: 22
Model: HTC Evo 3D
Firmware: 4.0.3
Operator: Play
Brązowy Puchar za osiągnięcia użytkownika
Napisane: 2011-10-17, 11:11 
Taniej to możesz jeszcze kupić na przykład TL-WR340G. Tak piszę, bo mam wrażenie, że nawet jak z tym ad-hoc wypali to poręczne to to nie będzie.

_________________
Ericsson PH388 > Alcatel OT 311 > Nokia 3510 > Sony-Ericsson K700i > BenQ-Siemens EF81 > Nokia 5220 > Samsung S8500 > HTC Evo 3D


Zobacz profil


 Laptop jako router WiFi?
9
SUPER MEMBER!
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 2011-04-07, 18:31
Online: 5d 17h 15m
Posty: 293
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękowań: 13
Podziękował: 65
Model: S5330
Firmware: BRJJ2 --> BRKF2
Operator: T-Mobile
Brązowy Puchar za osiągnięcia użytkownika
Napisane: 2011-10-17, 21:22 
Istnieje prgoramik "Connectify-me"
Link:


Jest naprawdę banalny w obsłudze, będzie szybciej i prościej niż tworzenie sieci powyższymi sposobami. Sam go używam żeby neta na fonie mieć.

_________________
Jeśli Ci pomogłem, kliknij "Podziękuj". To bardzo fajne uczucie gdy dowiadujesz się że ktoś skorzystał z rady.


Zobacz profil


 Laptop jako router WiFi?
10
Super moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 2011-01-13, 16:07
Online: 133d 8h 53m
Posty: 5329
Lokalizacja: Ze świata
Podziękowań: 1007
Podziękował: 477
Model: SGS3 + Note 10.1
Firmware: Android 4.3 / 4.1.2
Operator: Orange
Złoty Puchar za osiągnięcia użytkownika Liczymy (Obrazki): Nagroda za napisanie postu zawierającego obrazek z liczbą 500, 1000, itd. Support: Srebrna gwiazda dla osób zaangażowanych w tworzenie forum. Andro Expert: Expert w dziedzinie instalowania i modyfikacji systemu Android.
Napisane: 2011-10-17, 21:27 
@up
A ja go nie polecam. Narobił mi niezłego bałaganu w sterownikach sieciowych, i przy okazji przyczynił się do pokazania się kilku bluescreenów, których jeszcze na tym kompie nie widziałem (Windows 7 x64).

[ Post napisany z urządzenia mobilnego. ] Obrazek



Zobacz profil Gadu-Gadu


Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 1, 2  Następna strona
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
cron
Powered by phpBB © 2011 phpBB Group
Copyright © 2011 bada-WORLD.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie lub rozpowszechnianie jakiejkolwiek części serwisu (grafiki czy tekstów) bez zgody właściciela jest całkowicie zabronione.
Nasi partnerzy: TizenOs.com.pl | gsmManiaK.pl | Androidpolska.pl | Blog galaktyczny.pl | Smitebuild.pl
phpBB SEO
| Forum o systemie Tizen Forum TizenOs.com.pl
smite wymagania | smite download